
 

ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  N°266 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

    

    

 

Standard  
 

EN 60335-2-60:1997 
EN 60335-2-60:2003 + A1 :2005 + A2 :2008 + 
A11 :2010 + A12 :2010 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

During the IPX5 tests to verify the degree of protection against entry of water of 
whirlpool baths, the following questions arise: 
1) what is the meaning of " integral part"? 
2) on which electric parts IP X5 tests shall be carried out? 

 

Decision 
 

1) " Integral part" means a part moulded as same part and the enclosure cannot be 
removed from the whirlpool bath even by use of tools; 
2) IPX5 tests shall be carried out on electrical parts " located in the vicinity or under 
hoses, pipes or couplings, which may leak are subjected to the test of sub-clause 
14.2.5 for IPX5 of IEC 60529, if there is not sufficient protection against water 
coming into contact with these parts" 

 

Explanatory 
notes 

 

 

 
  



 

 

 

ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  N°347 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

19.11 18 6.16 (ES)02/04 

    

 

Standard  
 

EN 60335-2-60:2003 Date  2017-02-08 

 

Question  
 

Some whirlpool baths incorporate a telephone set. Therefore they incorporate a 
connection to the telephone network, in which it is used voltages exceeding 50 V 
between the signal lines. Any way, the voltage measured from any line to earth is 
less than 12 volts. 
Taking into account that sub-clause 22.35 requires that "parts such as switches and 
controls accessible to the user in the bath shall only be supplied at safety extra low 
voltage not exceeding 12 V": 
- should the signal lines be insulated considering the voltage referenced to ground, 
in which case the requirement for insulation will not be stringent? 
or 
- should the voltage between the lines be considered instead, in which case the 
insulation requirements will be more stringent? 

 

Decision 
 

If the knobs are directly connected to the telephone circuit, in such a way that the 
telephone line voltage supply the knobs, this construction is not accepted. 

 

Explanatory 
notes 

 

 

 


